Bramall Lane

 

Bramall Lane is de naam van het stadion van Sheffield United. Als het grootste stadion in Sheffield in de 19e eeuw, werden hier de meeste van de belangrijkste wedstrijden van de stad gehouden. Zoals de finale van 's werelds eerste voetbaltoernooi in 1867 (de Youdan Cup), de eerste voetbal wedstrijd bij kunstlicht en verschillende wedstrijden tussen de Sheffield en London Football Associations die leidden tot de eenwording van hun respectievelijke regels. Het werd ook gebruikt door Sheffield Wednesday en Sheffield FC voor grote wedstrijden. Het is de thuisbasis van Sheffield United sinds de oprichting van de club in 1889. Het is hierdoor het oudste grote stadion ter wereld waar nog steeds profvoetbal wordt gespeeld.

Cricket en voetbal

Het stadion werd gebouwd op een weg in Sheffield, genoemd naar de familie Bramall (die vijl- en graveerfabrikanten waren). De Bramalls bezaten The Old White House op de hoek van Bramall Lane en Cherry Street, en bouwden vervolgens het Sheaf House, nu een café dat nog steeds bovenaan Bramall Lane staat. Het stadion is oorspronkelijk geopend als cricketveld. Bramall Lane werd in de 19e eeuw gebruikt voor voetbalwedstrijden door Sheffield F.C. en Sheffield Wednesday, maar is sinds 1889 de thuisbasis van Sheffield United. 

Bramall Lane is een van de slechts twee terreinen (de andere is de Oval) waar Engelse interlands (vijf wedstrijden vóór 1930), een crickettestwedstrijd in Engeland (in 1902 tegen Australië) en een FA Cup-finale werden gehouden (de replay van de FA Cup van 1912, waarin Barnsley West Bromwich Albion met 1-0 versloeg). Het organiseerde ook regelmatig de halve finales en herhalingen van de FA Cup tussen 1889 en 1938.

Meer dan voetbal

Op Bramall Lane hebben ook de Sheffield Eagles, een rugby club, rugby league-wedstrijden gespeeld. Het stadion was ook gastheer voor een Billy Graham (Evangelist) bijeenkomst in 1985, 2 concerten van Bruce Springsteen in 1988 voor samen 88.000 mensen, en een vriendschappelijke wedstrijd voor de 150e verjaardag van 's werelds oudste voetbalclub Sheffield FC, tegen Inter Milan in 2007. Ook was Bramall Lane gastheer van het Travis Pastrana Motor cross-evenement in 2016, een IBF-weltergewicht-titelbokswedstrijd met Sheffield United-fan Kell Brook, voor 27.000 mensen in 2017, de Women's League Cup-finale en een Rod Stewart-concert, beide in 2019. Het stadion is ook verschillende keren gebruikt om Engelse heren- en damesteams voor senioren en jeugd te ontvangen in vriendschappelijke en competitieve wedstrijden.

De record aantal toeschouwers van 68.287 werd ontvangen voor de wedstrijd tussen Sheffield United en Leeds United op 15 februari 1936. Het betrof hier een wedstrijd in de 5e ronde van de FA Cup.

De capaciteit op dit moment is 32.050. Allemaal zitplaatsen, met als kanttekening dat binnen nu en 2 jaar weer staanplaatsen op de Kop zullen verschijnen. Op het moment van schrijven is bij Chelsea net een test geweest met staanplaatsen.