Ontstaan Sheffield United

 

Het merendeel van de voetbalclubs in het Verenigd Koninkrijk is in de 19e eeuw opgericht vanuit een al bestaande cricket- en of atletiekvereniging. Vaak om in de wintermaanden lichaamsbeweging te bieden aan de leden van deze verenigingen. In de meeste gevallen werd de voetbaltak groter dan de oorspronkelijke vereniging en richtte dan een eigen club op, en vertrok naar een plek waar alleen maar werd gevoetbald. Sheffield United is een van de weinige clubs  met een ander startpunt. In Sheffield was al sprake van een sportlocatie die uiteindelijk ook voor voetbal kon worden gebruikt.

In het begin van de jaren 1850 was cricket, dat zich tijdens de zomeravonden als een geschikt tijdverdrijf had ontwikkeld, de sport die Sheffielders speelde. Maar de snelle uitbreiding van de stad bracht een bedreiging met zich mee voor de cricketvelden. De staalindustrie was hiervoor de voornaamste reden, zij zorgde er voor dat veel mensen naar Sheffield kwamen om te werken, met tot gevolg dat woningen moesten worden gebouwd en geen ruimte meer overbleef om cricket te spelen.

De hertog van Norfolk bezat echter een aanzienlijk stuk land in Sheffield en besloot om acht en een halve hectare land te verhuren, aan de zuidwestelijke rand van de stad. Met het voordeel dat de lucht in dat gebied schoner zou zijn omdat er geen fabrieken stonden. 

Bramall Lane

Het gekozen land lag op Bramall Lane, dat zijn naam had ontleend aan de eigenaren, de familie Bramhall. Bramall Lane werd een park met daarin ook een cricketground. Vanaf 1855 werd er cricket gespeeld. Dit leverde de eigenaren van Bramall Lane niet veel geld op. Vandaar dat ook andere evenementen werden georganiseerd, waaronder voetbalwedstrijden. 

De eerste voetbalwedstrijd op Bramall Lane vond plaats in december 1862. Een wedstrijd tussen Sheffield FC en Hallam FC. Deze clubs bestaan nog steeds! Sheffield FC speelde tussen 1872 en 1889 haar thuiswedstrijden op Bramall Lane en dit deden ook de voetballers van de Wednesday Cricket Club tussen 1880 en 1887.

Oudjes bestaan nog

Hallam FC speelt sinds haar oprichting in 1860 nog steeds op hetzelfde terrein, Sandygate Road in Sheffield. Sheffield FC kent vanaf haar oprichting in 1857 een zwervend bestaan, het speelt de laatste jaren haar thuiswedstrijden in Dronfield, een klein dorp dat grenst aan Sheffield. De club is hard bezig om terug te keren naar Sheffield en heeft plannen hier een klein stadionnetje te bouwen. 

In 1887 jaar vertrok de (latere) grote rivaal van United van Bramall Lane. Ze vonden de huur te hoog en vertrokken naar Olive Grove om uiteindelijk in 1899 te gaan spelen op Hillsborough. Let wel, tot 1929 heette de club the Wednesday.  Hillsborough ligt in de wijk Owlerton, vandaar de bijnaam the Owls.

1889

Hun vertrek resulteerde in een verlies aan inkomsten die het Cricket Ground Committee zich niet kon veroorloven. Tegelijkertijd zag men dat het organiseren van voetbalwedstrijden op Bramall Lane veel geld opleverde, in 1889 werd de halve finale van de FA Cup tussen Preston North End en West Bromwich Albion op Bramall Lane gespeeld.

Voor 22.688 toeschouwers, dit leverde liefst 558 Pound Sterling op, in die jaren een geweldig bedrag. Het Ground Committee van Bramall Lane besloot direct contact op te nemen met de Engelse Voetbalbond om toestemming te vragen een voetbalclub op te richten. Om zodoende met regelmaat inkomsten binnen te krijgen als Bramall Lane. Men kreeg een positief advies en op 22 maart 1889 vond de oprichtingsvergadering plaats van Sheffield United, in hotel Aldelphi. Er werd besloten om in een aantal landelijke kranten een advertentie te zetten waarin spelers werd gevraagd te reageren en met die spelers een elftal te vormen. Er reageerden genoeg "spelers" om op 7 september 1889 de eerste wedstrijd als Sheffield United te kunnen spelen. Sheffield United verloor met 4-1 tegen Notts Rangers FC uit Nottingham. De wedstrijd werd gespeeld in Nottingham, op Meadow Lane. Meadow Lane is nog steeds in gebruik als voetbalstadion, bespeler is Notts County.

Eerste thuiswedstrijd

De eerste wedstrijd op Bramall Lane was op 28 september 1889 tegen Birmingham St George's van de Football Alliance, ook deze wedstrijd werd verloren, met 4-0. Het eerste seizoen van United bestond uit vriendschappelijke wedstrijden en lokale bekerwedstrijden, maar opmerkelijk voor dat ze de tweede ronde van de FA Cup bereikten door thuis Burnley met 2-1 te verslaan in de Football League. In de volgende ronde bleek tegenstander Bolton Wanderers een maat te groot, op 1 februari 1890 werd met 13-0 verloren in Bolton. Deze nederlaag maakte duidelijk dat de club meer wedstrijden nodig had om tegenstand te kunnen bieden aan andere clubs. In het seizoen 1890-1891 speelde United dan ook in de Midlands County League. Hoe het vanaf dat moment verder is gegaan met Sheffield United lees je terug onder de button "De historie".