Wat te doen in Sheffield en omgeving

Sheffield is een district met de officiële titel van stad, in het stedelijk graafschap South Yorkshire, met bijna 600 duizend inwoners. Hiermee is de stad naar inwoneraantal de vierde van Engeland. In de agglomeratie rond de stad wonen zo'n 1,37 miljoen mensen. De naam is afgeleid van de rivier Sheaf, die door de stad loopt. 

In de 19e eeuw werd Sheffield bekend door zijn staalproductie. Dankzij plaatselijke innovaties als methoden om staal te produceren uit smeltkroezen en roestvast staal werd de bevolking tienmaal zo groot tijdens de Industriële Revolutie. Denk dan aan een uitbreiding van 40duizend naar 400duizend inwoners. 

Het eerste bezoek van DutchBlade aan Sheffield vond plaats in oktober 1981. Zoals ook te lezen is in "waarom Sheffield United" op deze website vond ik Sheffield een grauwe donkere stad. En ik bedenk me regelmatig hoe grauw de stad moet zijn geweest toen de staalindustrie op gang kwam en duizenden arbeiders naar Sheffield kwamen en daar vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden werkten en woonden.

Georg Orwell

Veelzeggend zijn de uitspraken van Georg Orwell die Sheffield bezocht in 1936: " Sheffield, I suppose, could justly claim to be called the ugliest town in the Old World: its inhabitants, who want it to be preeminent in everything, very likely do make that claim for it." Een en ander is terug te lezen in zijn boek "The Road to Wigan Pier". In dit boek beschrijft hij ook zijn ontmoetingen met mensen in Sheffield. Het zegt iets over hoe de mensen uit Yorkshire (the North) zich eigenlijk verheven voelden boven de mensen uit Londen (the South).

Het echte harde en ruwe werk gebeurde in the North, in the South verdiende je je geld met champagne drinken en speculeren. Ook nu nog proef ik een afkeer van Zuid Engeland als ik met Sheffield United onderweg ben naar een uitwedstrijd in Londen. Of als een ploeg uit Londen op bezoek komt. Hoe dan ook, Sheffield is na de sluiting van de staalfabrieken flink veranderd. Sheffield is in de loop der jaren een kenniscentrum geworden met 2 universiteiten in de stad.

Veel oude fabrieken zijn afgebroken en hiervoor in de plaats is veel groen gekomen. Op dit moment, januari 2022, is Sheffield zelfs de meest groene stad in Europa. Per inwoner is sprake van 155 vierkante meter groen. Eigenlijk niet vreemd als je je bedenkt dat Sheffield de meest geografisch diverse stad in Engeland is. 

5 Rivieren 7 heuvels

Kenmerkend voor Sheffield is dat het 5 rivieren kent. Dit zijn de Don, Sheaf, Rivelin, Loxley en Porter. De stad kent 7 heuvels met uitzicht op het stadscentrum of op het platteland. Op het laagste punt staat de stad slechts 29 meter boven de zeespiegel. Dit stijgt tot meer dan 500 meter in sommige delen van de stad tot een piek van 548 meter bij High Stones aan de grens met Derbyshire. 

Sheffield heeft meer bomen per persoon dan welke stad in Europa dan ook, meer dan 4 tegen 1 mensen. Het heeft meer dan 170 bossen die samen 28,27 km2 beslaan , 78 openbare parken die 18,30 km2 beslaan en 10 openbare tuinen. Toegevoegd aan de 134,66 km2  nationaal park (Peak Districkt) en 10,87 km2  water, betekent dit dat 61% van de 362,38 km2 die de stad omvat, groen is.

Tot zover even de historie en de cijfertjes over Sheffield. Over naar wat Sheffield te bieden heeft als je de stad nu zou bezoeken. Maar laat ik eerst eens schrijven hoe je naar Sheffield reist.

De reis

Sheffield is het gemakkelijkst te bereiken via het vliegtuig. Zelf vlieg ik graag vanaf Eindhoven naar Manchester Airport. Dit omdat Eindhoven Airport voor mij dichtbij is. Als alternatief kun je vliegen naar Birmingham, East Midlands en Leeds. Deze vluchten vertrekken vanuit Amsterdam. Vanaf genoemde vliegvelden het dan met de bus en trein nog eens 5 kwartier naar Sheffield. Ook kun je vliegen vanaf Weeze en/of Charleroi. Heb ik in het verleden gedaan, maar aangezien ik geen auto heb was dat toch wel een "gedoe" om daar te komen. De vliegtuigmaatschappijen die naar Engeland vliegen zijn KLM, Ryanair, Easyjet en Jet2Com. Ook ben ik ook regelmatig naar London Stansted gevlogen om van daaruit per bus of trein naar Sheffield te reizen. Met de bus, National Express of Megabus, ben je 4 uur onderweg. Met de trein reis je eerst naar Peterborough en stapt dan over op de trein naar Sheffield. Het is de moeite waard om regelmatig na te kijken of er wellicht een bestemming bij komt of af valt. Vliegveld Doncaster-Sheffield was ooit bereikbaar vanaf Nederland, Duitsland en Belgie maar helaas is dit op dit moment niet het geval. 

Trein, Ferry en auto

Een andere manier is reizen met de Eurostar. Je bent dan vanaf verschillende stations in Nederland snel in Londen St. Pancras.Van hieruit gaan er veel treinen "up North". Je hoeft dus niet naar een ander station. De treinreis van Londen naar Sheffield duurt rond de twee uur.

Als je met de auto reist dan is de overtocht vanuit Calais naar Dover het kortst, maar je bent dan wel uren onderweg om in Sheffield te komen. Dit geldt ook als je vanuit Hoek van Holland naar Harwich reist met de boot (Stena Line). Rotterdam-Hull (P&O Ferries) en IJmuiden-Newcastle (DFDS) arriveren dichter bij Sheffield, reken op een reis van anderhalf uur met de auto vanaf Hull of Newcastle. Als voetpassagier ben je deze tijd ook kwijt vanaf Hull of Newcastle. Kom je met de boot aan op Harwich dan kun je kiezen om via Stowmarket en Peterborough naar Sheffield te reizen. Dat is sneller dan dat je vanuit Harwich naar Londen Liverpool Street reist. Dit omdat je dan vanaf Liverpool Street met de underground naar St. Pancras moet om de trein naar Sheffield te nemen. Dit kan via de Hammersmith/circle line, je bent een kwartier onderweg. Nadeel vind ik persoonlijk dat je dan eerst nog een kaartje voor de metro moet aanschaffen.

Bus

Indien je van een busreis gebruik maakt naar Londen via Calais - Dover dan kom je aan op station London Victoria. Je kan vanaf dit station rechtstreeks via Megabus en National Expres naar Sheffield reizen. De busreis naar Sheffield is over het algemeen goedkoper dan reizen met de trein. Het leuke van reizen met de bus van Calais naar Londen is dat Victoria Station in een wijk ligt waar ook de London Tower, Baker Street en het Parlement liggen. Je krijgt dit allemaal gratis en voor niets te zien vanuit de bus. Mocht je toch verder willen met de trein dan moet je vanaf Victoria station met de metro naar St. Pancras/Kings Cross. Dat is ongeveer een kwartier via de Victoria Line. 

Kosten

Hoeveel je trip kost heb je zelf in de hand. Zelf boek ik ruim van tevoren de vliegticket en de trein. Vooral voor de trein is dat belangrijk, in tegenstelling tot Nederland zijn er in Engeland geen vaste prijzen voor treinreizen. En is het peperduur om op de dag zelf een treinkaartje te kopen. Ik boek mijn treinreizen ruim van te voren via thetrainline met een com daarachter. Let op dat je via een credit- of debetkaart moet betalen.  Nog even ter afsluiting van het reizen naar Sheffield. Als je veel kleding en anders wilt meenemen dan is vliegen niet echt voordelig, je betaald veel bij als je extra bagage meeneemt. Reizen met Eurostar, boot of bus vanuit Nederland heeft als voordeel dat je meer kan meenemen.

Slapen, eten en drinken

Ik heb sinds ik Sheffield bezoek vele hotels en Bed&Breakfasts bezocht. Waarvan er inmiddels veel al niet meer bestaan. Mijn eerstvolgende trip naar Sheffield is half maart 2022. Dan ga ik voor het eerst gebruik maken van Airbnb. 170 Euro voor 6 nachten leek me niet verkeerd. Maar, iedereen zijn eigen smaak uiteraard. Sheffield kent tientallen hotels en guesthouses. Zelf geef ik er de voorkeur aan om niet te ver van het station te verblijven. Bramall Lane en het uitgaansgebied liggen vanaf daar op loopafstand. Dit geldt ook voor het stadscentrum. Ik raad je aan om via Booking.com of een andere hotelsite een hotel te kiezen dat past bij je budget. Ik adviseer om als je boekt dit te doen zonder ontbijt. Er zijn heel veel mogelijkheden om in Sheffield voor rond de 5 euro te ontbijten. Zelf ontbijt ik bij Wetherspoons, een landelijke keten van pubs/restaurants. Sowieso zijn er veel restaurants in Sheffield waar je goed kan lunchen of dineren. Zelf geef ik de voorkeur aan pubmeals. De meeste pubs hebben een menukaart met eenvoudige gerechten die je vaak in combinatie met een pint of frisdrank kan bestellen. Mocht je echt naar een restaurant willen dan zijn London Road, West Street en Ecclesall Road aanraders qua pubs en restaurants. 

Muziek

Sheffield kent ook een aantal plekken waar live muziek wordt gespeeld. Kijk eens op de website van O2 Sheffield, the Leadmill, Plot22, Greystones en Network Sheffield. Altijd de moeite waard om uit te zoeken of er tijdens je verblijf ergens een optreden is. Sheffield kent een grote en lange historie van bands en artiesten die internationaal bekend zijn geworden. Denk aan bands als de Human League, Heaven 17, Def Leppard, the Artic Monkeys, Pulp, ABC, Moloko, the Comsat Angels, Cabaret Voltair, Clock DVA en uiteraard niet te vergeten lifelong Blade Joe Cocker. Dit is nog maar een deel van de muziek die uit Sheffield afkomstig is. 

Matchday routine

Op wedstrijddagen is het gebruikelijk dat de pubs rondom Bramall Lane vroeg openen. Veel "Blades" zijn dan ook al vroeg op de zaterdagochtend op pad en drinken de prematch pint in verschillende Pubs. Op Bramall Lane zelf zijn dat "the Railway en de "Cricketers Arms". Deze laatste pub heeft een eigenaar (Malcolm) die Nederlands spreekt, altijd makkelijk als je zelf geen Engels spreekt en toch iets wilt bestellen. Op London Road zijn eveneens pubs open, the Albion, Barrels Inn, the Clubhouse en the Cremone. Andere pubs in buurt zijn de Sheaf Island (Wetherspoon), the beer engine, the two Brothers en the Lord Nelson. Houd er rekening mee dat je bij de meeste pubs vanaf anderhalf uur voor de aftrap in de rij staat voor een pint of anders. Rondom het stadion zijn op alle hoeken hamburger foodtrucks te vinden, vaak al vanaf drie uur voor de wedstrijd. Altijd gemakkelijk als je iets in je maag wilt hebben. Genoemde pubs zijn uiteraard ook na de wedstrijd geopend. Mijn ervaring is het dat (vooral na een overwinning) erg gezellig is. 

Voor de niet voetballiefhebber

Uiteraard is er meer te beleven in Sheffield. Stel dat je samen met je partner reist die niets om pub en voetbal geeft dan is er altijd nog Meadowhal. Dat is één van de grootste shopping malls van Engeland en gemakkelijk te bereiken met de Supertram en ook per trein als je richting Barnsley reist. Lijkt Meadowhall je iets te groot en te druk dan is de kleinere shopping mall Crystal Peaks een leuke aanrader. In dit complex is ook een heuse markt met veel kleine traditionele koopwaar en een paar leuke plekken om thee en koffie te drinken.

Maar er is meer dan shoppen uiteraard. Vanuit Sheffield reis je met de bus door het Peak District naar stadjes als Bakewell en Matlock Bath. Nee, dit ligt niet aan zee maar lijkt qua bouw en vermaak erg op een Engelse badplaats. Het leuke van de busreis naar Noord Derbyshire is dat je ook het Chatsworth House passeert, een heel groot landhuis dat op een kasteel lijkt en een geweldige tuin heeft. Vanaf het station van Sheffield vertrekt regelmatig een dubbeldekker in die richting.

Kelham Island

Een andere bezienswaardigheid is het Industrial Museum op Kelham Island in Sheffield. Dit museum ligt aan de rand van Sheffield in een wijk waar ooit de staalindustrie belangrijk was. In het museum vind je dan ook een overzicht van deze periode die Sheffield heeft gemaakt tot wat het nu is. Rondom het museum zijn veel mooie pubs te vinden waarvan een groot deel real ale schenkt. Bier afkomstig van kleine brouwerijen op Kelham Island zelf maar ook uit andere landen. Kenmerkend is vaak dat er geen muziek uit de luidsprekers komt, een krant lezen of een goed gesprek voeren zonder afgeleid te worden is ook wat waard. Een aanrader is een bezoek aan één van de pubs op een zondag morgen om daar dan een Sunday Roast of Sunday Dinner te eten. Geroosterd vlees met aardappelen, groenten en veel heerlijk vette jus. Een andere plek die de moeite waard is om te bezoeken zijn de Sheffield Botanical Gardens. Een grote overdekte kas, tuinen, meer dan 5000 verschillende planten oftewel iets voor iemand die groene vingers heeft.

Stadscentrum

De binnenstad van Sheffield is een mengelmoes van een mooi lelijke winkelpromenade die loopt vanaf vlak bij Bramall Lane naar het oude stadhuis en de Cathedral. Met links en rechts oude stegen met de leukere kleine winkeltjes. De promenade heet the Moors. Hier vind je de bekende winkels als Poundland, Primark, H&M, Atkinsons, Deichmann, J&D Sports enzovoorts. Als je eenmaal bij het stadhuis aankomt sla je rechtsaf en kom je terecht op Peace Gardens. Een heerlijke plek om tot rust te komen in het drukke centrum. Als de zon schijnt en de fontein werkt is het druk met ouderen die hun kleine kinderen laten spelen in de fontein. Aan de zijkant van Peace Gardens kun je de Millenium Gallery bezoeken. Een overdekte wintertuin met veel galleries waar metaal centraal staat. Als je de Gallery uitloopt sta je oog in oog met de Bibliotheek van Sheffield en de Crucible. Hier vindt jaarlijks het wereldkampioenschap snooker plaats van half april tot begin mei.  

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Sheffield is goed geregeld. Meest gebruikt is de Supertram die 4 lijnen kent. En daarmee zorgt dat je je snel kan verplaatsen in de stad en suburbs. Zelf vind ik het heerlijk om als ik in Sheffield ben een dagkaart te kopen en daarmee door de stad te crossen en links en rechts eens uit het venster te kijken naar hoe het dagelijkse leven zich in de stad van mijn club afspeelt. Als ik langere tijd in de stad ben dan koop ik een weekkaart waarmee ik alle trams en bussen van Stagecoach in kan stappen in Sheffield, Derbyshire, South en West Yorkshire, Nottinghamshire en zelfs nog een bus van Barnsley naar Leeds. Ook de busreis door het Peak District zoals hierboven omschreven is hiermee mogelijk.

Ik zal ongetwijfeld wat zijn vergeten, dus kijk af en toe eens opnieuw naar deze pagina, ik zal hem regelmatig aanvullen met leuke tips!

Wat te doen in Sheffield en omgeving